Den receptfria sprayen Linicin Prevent skyddar hela familjen från huvudlössen och finns att köpa på apoteket och online. Läs mer här!

1. Vad är huvudlöss?
Huvudlöss är blodsugande parasiter som uppskattar varma och mörka ställen i människans hårbotten. De kallas ofta även för hårlöss eftersom de sätter sig i håret och hårbotten.

2. Hur ser en lus ut?
Huvudlöss kan variera i storlek från ungefär två till fyra millimeter och är grågula i färgen. När de sugit blod kan de bli lite mörkröda i färgen.

3. Hur ser en lus livscykel ut?
En lus livscykel har tre stadier. Huvudlössens ägg kallas för gnetter som fästs vid offrets hårbotten med ett slags klister. 6-9 dagar senare kläcks äggen och en nymf börjar livnära sig på hårbotten. Efter ungefär 10 dagar utvecklas den till en vuxen lus som efter parning i sin tur kan lägga mellan 100 och 170 ägg.

4. Hur sprider sig lössen?
Många tror att huvudlöss kan hoppa från ett offer till ett annat, men det är inte sant. I stället brukar de överföras när ditt hår kommer i kontakt med håret från någon som har löss.

5. Finns huvudlöss bara i Sverige?
Nej, huvudlöss finns i hela världen och har en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya livsbetingelser. De har funnits oerhört länge.

6. Sprider huvudlössen några sjukdomar?
Nej, huvudlöss sprider inte sjukdomar.

7. Kan jag förebygga huvudlöss?
Inte sällan vet man i förväg att man riskerar att få löss, t ex kanske smittan finns på barnens förskola. Förutom att luskamma noga, kan man då använda Linicin Prevent, en mild och doftlös spray som gör att lössen inte blir intresserade av ditt eller dina anhörigas hår.

Den receptfria sprayen Linicin Prevent skyddar hela familjen från huvudlössen och finns att köpa på apoteket och online. Läs mer här!

---

Linicin är medicintekniska produkter, läs användarinstruktionen noga innan användning. Marknadsförs av Meda AB, www.medasverige.se