En ny rapport avslöjar hur mikroplasten påverkar det marina djurlivet.
Av 50 döda valar och sälar som hittades vid brittiska kusten hade alla plast i sig.
– Detta borde ringa en tydlig larmsignal hos både företag och regeringar om att minska produktionen och användningen av mikroplaster genast, säger Rosanna Endre, expert hos Greenpeace.

Vill du vara med och rädda haven? För bara 3 kronor om dagen kan du bli månadsgivare hos Greenpeace. Klicka HÄR!

I slutet av januari släpptes en ny rapport från University of Exeter och Plymouth Marine Laboratory om mikroplastens påverkan på marina däggdjur. Forskarna har undersökt 50 döda djur vid den brittiska kusten, däribland delfiner, sälar och valar. Resultatet visade att samtliga djur hade mikroplaster i sig. Plasten kom från kläder, fisknät, tandborstar och fragment från produkter som kan komma från matförpackningar och plastflaskor.

Forskarna upptäckte även en möjlig koppling mellan dödsorsak och mikroplast då undersökningen visade att de djur som dog på grund av infektionssjukdomar hade mer mikroplast i sig än de som dog av andra orsaker.

Rosanna Endre, expert hos Greenpeace, menar att plasten som ämne är förhållandevis nytt i vårt samhälle och därför är det ännu svårt att avgöra alla hälsoföljder som den har på det marina djurlivet.
– Det finns helt enkelt ingen tillräcklig, långsiktig forskning på mikroplastens påverkan på marina däggdjur. Men med tanke på vilka förödande konsekvenser plast i stora mängder orsakar för djuren i våra hav redan idag borde det ringa en tydlig larmsignal hos både företag och regeringar om att minska produktionen och användningen av mikroplaster genast.

AGERA BLIXTSNABBT– upptäck här hur du kan göra skillnad för bara några kronor om dagen.

I dag är våra hav utsatta för en enorm press. Varje år hamnar nämligen över 8 miljoner ton plast i havet. Det är lika mycket som 3,2 miljoner olympiska simbassänger eller en lastbil full av plast – varje minut.

Greenpeace arbetar dagligen med att sätta tryck på politiker och företag runt om i världen för att de ska leva upp till sitt ansvar att inte förstöra haven med överfiske, plastföroreningar och gruvdrift på havsbotten, utan istället förvalta dem hållbart.

Som månadsgivare hos Greenpeace gör man stor skillnad. Organisationen är oberoende och tar inte emot några pengar från stater eller företag – så därför är det bidrag från engagerade privatpersoner som driver organisationen framåt. Man bestämmer själv hur mycket man vill bidra med.
– Blir du månadsgivare hos Greenpeace hjälper du oss i arbetet att påverka företag och politiker att ta ansvar för klimatet och se till att havens välmående säkras, säger Rosanna Endre.

Vill du vara med och rädda haven? För bara 3 kronor om dagen kan du bli månadsgivare hos Greenpeace. Klicka HÄR!

BLI MÅNADSGIVARE:
Med hjälp av månadsgivare kan Greenpeace arbeta för att hejda klimatförändringar, ställa om till en hållbar jordbruk och skydda hav och urskogar. De tar inte emot bidrag från företag eller stater vilket innebär att de är en oberoende röst som endast talar för miljöns skull. Det gör att din gåva är avgörande. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med. Agera nu och var med och rädda våra hav!
Klicka här för att läsa mer.